Volver a página principal de Biografías de Mujeres Andaluzas

La Bella Dorita (María Yáñez).  Cronología.  1901-2001

Tomada de http://www.tv3.cat/noms/dorita/home.htm Bella Dorita. La joia del Parl.lel

Para cada año se combinan referencias a María Yáñez (La Bella Dorita) y a acontecimientos de Cataluña y el mundo. 2003-2004

1901

23 de febrer: neix a Cuevas de Almanzora, Almeria.

Fundació de la Lliga Regionalista. La vaga de tramvies de Barcelona es converteix en una vaga general.

1908

Fa la primera comunió.

1913

Arriba amb la seva família a Barcelona. Comença a treballar en una fàbrica de joguines i després en tallers tèxtils.

Aprovació del projecte de la Mancomunitat. Pompeu Fabra estableix les normes ortogràfiques de la llengua catalana.

1917

Maig: es casa per primer cop. La nit de noces queda embarassada. El matrimoni se separa abans que neixi el seu únic fill, Ramon. La mare la fa fora de casa i, al carrer Nou de la Rambla, hi troba una pensió. Una companya de la pensió l’ajuda a entrar de tanguista al Royal Concert, un cafè concert del Paral·lel.

Mor Prat de la Riba. Puig i Cadafalch és nomenat president de la Mancomunitat. Vaga general de la CNT i la UGT, fortament reprimida. Revolució russa. Els Estats Units declaren la guerra a Alemanya. Els bolxevics prenen el poder a Rússia.

1918

Fa classes de cant a l’Academia Gordito, regentada pel propietari del Royal Concert. Només amb tres números apresos, debuta al music hall Pompeya (el Bagdad actual).

Govern de Maura amb Francesc Cambó com a ministre de Foment. Campanya per l’autonomia de Catalunya. Fi de la Primera Guerra Mundial.

1919

Guanya un concurs de bellesa a l’Apolo. A partir de llavors, comença a cantar cuplets folklòrics, primer com a Dorita Yáñez i després com a Bella Dorita, el seu nom artístic per sempre més. Per iniciativa de l’empresari del local, canvia cap al cuplet frívol i de doble intenció. Es converteix, d’aquesta forma, en una gran figura del Paral·lel de la dècada dels 20 i de la dels 30.

La Mancomunitat aprova el projecte d'autonomia. Gran onada de terrorisme a Barcelona. Vaga de la Canadenca. Neix el feixisme a Itàlia i la Tercera Internacional a Moscou. Formació de Iugoslàvia. El líder camperol Emiliano Zapata és assassinat a Mèxic. Gandhi comença l'acció per la independència de l'Índia. L’arquitecte Walter Gropius crea el moviment d’avantguarda Bauhaus.

1921

Deixa la pensió de Nou de la Rambla i s’instal·la en una pensió de la Plaça Reial.

Hitler es converteix en el líder del Partit Obrer Nacional socialista o partit nazi. Coco Chanel treu al mercat el perfum Chanel Nº 5.

1923

Treballa al selecte cabaret As, però aquest mateix any canvia a El Molino. Surt fotografiada a les pàgines centrals de la revista Color.

Prohibit el català a les escoles. Després de la Gran Guerra, es reconstitueix la Segona Internacional. El líder revolucionari mexicà Pancho Villa és assassinat.

1928

Va a treballar a Madrid. Un admirador li regala una casa al carrer Corredera baja.

Assemblea Separatista de l’Havana. El FC Barcelona guanya el primer campionat espanyol de la lliga de futbol.

1935

Aconsegueix separar-se oficialment del seu primer marit. És casa, per segon cop, amb Joaquim, un banquer. Ven el pis de Madrid. El matrimoni s’instal·la en un casa modernista a la part alta de Barcelona. La Dorita deixa la feina.

Suspensió indefinida de l’Estatut de Catalunya. Els membres del govern català són processats i condemnats a 30 anys de presó. Lleis racials de Nuremberg. Mussolini envaeix Abissínia (actual Etiòpia). Apareix el magnetòfon gravador. Mor Carlos Gardel.

1936

La Guerra Civil obliga la Dorita a tornar a pujar als escenaris. El seu marit i el seu fill han anat al front. Algú ha de mantenir la família.

Triomf electoral del Front Popular. Insurrecció de Mola i Franco: comença la Guerra Civil.

1938

Actua al teatre Tívoli de Barcelona.

Derrota republicana a la batalla de l'Ebre. Més de mil morts a Barcelona a causa dels bombardejos aeris. L’ofensiva franquista contra Catalunya la deixa aïllada de la resta de la zona republicana.

1939

Després de passar uns dies en un camp de concentració, mor el seu marit. En Ramon, el fill, torna a casa.

Fi de la Guerra Civil. Abolició del règim autonòmic de Catalunya. Inici de la dictadura del general Franco.

Anys 40

Durant el franquisme, la Bella Dorita es consolida com la gran dama del Paral·lel. Continua interpretant cuplets amb doble intenció. La frivolitat és el secret del seu èxit. La censura, però, la persegueix constantment. No actua més amb poca roba i apareix a l’escenari amb vestuaris luxosos. Es converteix en un referent de l’elegància; marca tendències. Actua també a Sevilla, València i Madrid.

Anys 50 i 60

Treballa a tots els teatres i cines de Barcelona. Alterna el music-hall amb la revista i el teatre còmic. Comparteix cartell amb altres grans figures del Paral·lel, com l’Alady i en José Sazatornil. Cada vegada surt menys de gira. Els seus admiradors li fan grans regals: joies, cases i cotxes.

1952

El Barça guanya la Lliga. En un homenatge que es fa a l’equip, la Dorita interpreta la cançó “¡Barça campeón!” escrita expressament per a ella.

Acaba el racionament a Espanya. Congrés Eucarístic a Barcelona. S'inaugura la fàbrica de SEAT a la Zona Franca

1954

És nomenada fallera d’honor a València.

Arriben a Barcelona els repatriats de la División Azul. Es crea la empresa Motor Ibérica.

1956-1975

Compra i dirigeix amb Narciso Alberti (amb qui es casarà després de trenta anys de convivència) el tablao flamenc Bodega del Toro (a l’actual Sala Bagdad).

 

1965

La Bella Dorita es retira dels escenaris. Ella diu que cansada de lluitar amb la censura. Des d’aquest moment viurà apartada dels escenaris i de la vida pública.

Jordi Pujol publica "Construir Catalunya". Es funda la Institució Pedagògica Rosa Sensat. Comença la Guerra del Vietnam.

1986

Mor el seu únic fill, Ramon. Es casa amb Narciso Alberti.

Referèndum sobre la permanència d’Espanya a l’OTAN. Barcelona, designada seu dels Jocs Olímpics de 1992.

1991

Homenatge a El Molino amb motiu del seu 90è aniversari, organitzat pel seu director, Ricard Ardèvol. En aquest homenatge hi participen grans figures del Paral·lel, autoritats polítiques i gent del món de l’espectacle com Sara Montiel. Durant els anys 90, cada aniversari de la Dorita coincideix amb una festa homenatge.

Nou persones mortes i 47 de ferides en l’atemptat d’ETA a la caserna de la guàrdia civil de Vic. 87.000 edificis a Catalunya que pateixen aluminosi.

Guerra del Golf. Abolició de l’apartheid a Sud-àfrica. Comença la primera etapa de la guerra civil a Iugoslàvia.

1997

Tanca el Molino.

El Periódico de Catalunya surt al carrer en edició catalana.

2001

23 de febrer: se celebra un gran homenatge per commemorar els 100 anys de la Bella Dorita, a la Pineda de Castelldefels. Durant els últims anys viu de vendre’s les joies i els regals que els seus admiradors li han anat regalant. El 26 de juny del 2001, mor a Barcelona.

L’escàndol de Gescartera esquitxa el govern del Partit Popular. Argentina declara la suspensió de pagaments. El consell de ministres aprova el Plan Hidrológico Nacional. El PNV guanya les eleccions a Euskadi i Fraga aconsegueix la quarta majoria absoluta a Galícia. Atemptat contra el World Center de Nova York. Els EUA ataquen l’Afganistan per la seva presumpta ajuda a Al-Qaeda.

2002

A Cuevas de Almanzora se celebra un acte commemoratiu en memòria de la Bella Dorita. La companyia de Merche Mar fa una representació del seu espectacle "El Molino",que recorda la mítica sala del Paral·lel. L’alcalde del poble col·loca una placa a la casa natal de la Maria i inaugura un carrer que porta el seu nom.

Entra en circulació l’euro. El programa Operación Triunfo arrasa a la televisió. 190 morts en un atemptat a una discoteca a Bali. Seguiment massiu de la vaga general contra el Decretazo. Comença el judici al Tribunal Internacional de Slobodan Milosevic. Conflicte entre Espanya i el Marroc per l’illa de Perejil.